fbpx
We use cookies to improve your online experience. For information on the cookies we use and for details on how we process your personal information, please see our privacy policy. By continuing to use our website you consent to us using cookies.
Flygplansmat – varför inte mer av den varan kommer behöva kastas bort

Flygplansmat – varför inte mer av den varan kommer behöva kastas bort

Flygplansmat – varför inte mer av den varan kommer behöva kastas bort

Varje år kastas miljoner ton flygplansmat bort, antingen genom att den inte köpts eller inte ätits upp av passagerarna. Utöver det används dyrbart flygbränsle till att frakta bort den oönskade maten. Mi Tyler tittar på alternativet som gör att både pengar och mat sparas.

Snart går mitt flyg. Flygplatsen är full av folk jag börjar bli riktigt hungrig. Lunchen var för flera timmar sedan och det finns ingen tid för en snabb munsbit innan gaten stänger. Jag antar att jag kommer att behöva köpa någonting på planet.

Jag undra vad som är på in-flight-menyn och tänker på all mat som måste kastas bort – antingen för att någon inte tyckt om det de beställt eller för att inge beställt det över huvud taget.

Jag minns en artikel jag läste i magasinet Airport Lifestyle om vad som händer den överblivna maten när flygplan kom fram till sin destination. Jag fick lära mig att all maten, oavsett om den var halväten eller helt orörd, anses “besmittad”, lastas av och bränns. Det innebär att hela matkärror med orörda måltider bokstavligt talat kastas i elden. Detta sker speciellt på transatlantiska flygningar i riktning USA där maten förstörs för att inga matburna sjukdomar ska komma in I landet.

Enligt en rapport från 2010 från den ideella organisationen Green America genererar varje flygplanspassagerare 1 kilo avfall. Det är ganska mycket med tanke på 6,3 miljarder passagerare reste med flyg det året, vilket gjorde att 3,15 miljoner ton avfall skapades.

Med tanke på de lyxmackor som jag älskar, undrar jag varför det inte finns någon flygbolagsapp som tillåter mig att förbeställa det jag vill ha och låter mig betala för det. På det sättet kan de vara nygjorda, iordningställda på det sätt jag vill ha dem och vänta på mig på planet.

Det är inte bara ett bekvämare och mindre stressande sätt att få maten som jag vill ha den än på ett stressigt flygplatsmatställe. Utöver att jag sparar tid så har det den trevliga bonuseffekten att det är mer miljövänligt än alternativet. Det skulle dessutom hjälpa flygbolagen att spara pengar. Om flygbolaget vet bättre i förväg exakt hur mycket mat de ska lasta på planet så minimerar det avfallet och avfallskostnaderna vid sidan om att det ökar nöjdhetsgraden hos passagerarna.

Mobil- och onlineteknik kommer hjälpa flygbolagen att komma åt ytterligare intäktsmodeller mycket snabbare. Det magiska nästa steget – och ett nyckelsamtalsämne för många flygbolag – är att ge passagerana möjligheten att förbeställa och förbetala sina måltider innan deras flygningar. Måltider kan tillagas efter smak, vilket betyder nöjdare passagerare, mer vinst för flygbolagen och ingen bortkastad mat. Och inget dyrbart jetbränsle behöver kastas bort på att forsla oäten mat som sedan måste kastas bort.

Detta är något som vissa flygbolag redan funderar över men det är inte vanligt ännu på något sätt. Nu är det dags för flygbolag att komma ombord och se för förbeställningsaffärerna får luft under vingarna.

Other Blog Articles